170 ülkeden 400 eğitim sendikasını temsil eden ,Eğitim Enternasyonali Genel Sekreteri David Edwards’a göre: “Türkiye’deki öğrenciler radikal dini yapılara yönlendiriliyor. Böyle bir sistemde başarı mümkün mü” sorusuna şu yanıtı verdi: “Kaliteli eğitim, eleştirel düşünme, bilimsel yöntemi kullanma ve yaratıcı olmaya dayanır. Eğitim, öğretici ve güçlendirici olmalı, manipülatifolmamalıdır.”der.
4 Yıl önce Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) dershaneleri kapattı. Çözüm olarak da temel liseler açtı.Süre doldu. Karar, bu yıl Haziran’da uygulanacak. Ama bazıları hâlâ ÖĞRENCİ KAYDETMEYE DEVAM ediyor.
Son karar: Özel öğretim kurslarına da son verilecek. Mezunlar ise halkevlerinde üniversiteye hazırlanacak.Diğer öğrenciler kendi veya bir başka okullara taşınacak.
Sizce, pratikte uygulanması olası mı?
1000’de bir puanın önemli olduğu, bu tür sıralama sınavlarına ciddi ortamda ciddi bir şekilde hazırlanmak gerekmez mi?
Bence, özel veya devlet okulları kendi öğrencilerini hazırlaması gerekir.
Devlet ve özel okullar HAFTA SONU açık olmalı..
Ülkemizde 890 civarında temel lise,yaklaşık 2 bin 800 özel öğretim kursu var. Buna ilaveten, 8 bine yakın izinsiz kurs var. Yaklaşık yüz bin personel görev yapıyor.
Pekala, bunlar ne yapacaklar?
Merdiven altı kurslar ile özel dersler devam ediyor. Bu kaçak kurslarda patlamaolacak. Zengin yine, zengin ÖZEL DERS aldırmaya devam edecek. Fakir ve yoksul öğrencinin durumu ne olacak?
Denetim hiç yok. Özel ders veren öğretmenler de vergiye tabi olmalılar. Maliye, bunları takip etmeli, kurala uymayanı da cezalandırmalı. Zor değil, ilan ve reklamlara bakın yeter..
Bu konuda MEB’den yeni açıklamaları merakla bekliyoruz…
Acaba, kaçak kurumlara öğrencilerin gitmesine göz mü yumulacak?..
Geçmişte de, gelecekte de öğretmenlerimiz bizim yegâne unsurumuz. Bunun için öğretmenlerimize yatırım yapmalıyız.. Eğitim-Öğretim her unsuruyla değişebilir, ancak öğretmen bakidir, önemi hiç azalmaz.
Bu gibi sorunlarımızı konuşmamız gerekirken; hedef saptırmaya, halkı ‘manüpile’ etmeye gerek var mı?
Yıllarca; yıpranan ülke düzeni, ekonomik sorunu, işsizliği, göçü, bozuk ahlak, suç oranları, batık belediye maliyesi, borçlar, ödenecek yüksek faiz, konuları konuşulmasın, diye sanal gündem oluşturmaya çalışmak doğru mu?Sadece bir YEREL SEÇİM yapılacak!
“Doğru bilgi doğru eyleme götürür” Aristoteles