AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Esgin, ‘Bursa’ya Söz Ver’in konuğu oldu. Esgin’in hedefinde ise bir önceki yerel seçimlerdeki rakibi Mustafa Bozbey vardı. Bozbey’in yapacağım dediği projelerin birs tanesini bile tamamlamadığını belirten Esgin, “2014 yerel seçimlerine 33 projeyle giren Mustafa Bozbey, görüyoruz ki bu projelerin sadece 3’ünü onları da yarım olarak yapmıştır. Bozbey, sadece hayal tacirliği yapıyor” diye konuştu.
İNSANLARIN UMUTLARIYLA OYNUYORLAR
‘Bursa’ya Söz Ver’in konuğu olan AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Esgin, Bursa’nın hızlı büyüyen bir şehir olduğunu belirterek, “Bursa hızlı büyüyen bir şehir, dinamik bir şehir. Bir önceki yıla oranla nüfusu 30 bin artmış. Araç sayısı 40 bin artmış. Geçtiğimiz yıl ise nüfusu 58 bin , araç sayısı 70 bin artmış. Araç sayısı nüfusundan daha fazla artan bir şehiriz. Ova ile dağ arasında kalmış, zor bir şehirdir Bursa… Bu yüzden AK Partili belediye başkanlarına teşekkür etmemiz gerekiyor bu noktada. 54 kilometre raylı sistem döşenmiş ve Kestel’den Üniversite’ye Emek’e gitmek mümkün. Metro ağının yer altından gitmesi için işin finansal ağırlığı düşünülmeli. Umutlar ve gerçekler. Birileri bu konuyla ilgili umut tacirliği yapıyor. Bu anlamda vadettiği projelerle gerçekleştirdiği projeler arasında çok önemli farkların olduğu bir anlayıştan aslında bahsetmemiz gerekiyor. Bu son derece rahatsızlık verici bir şey. Ben milletvekili olarak halkımız adına rahatsızlık duyuyorum.” diye konuştu.
“NİLÜFER KÖTÜ SKORLARA SAHİP”
Nilüfer’in yeni kentler bandında kötü skorlara sahip olduğunu ve daha da kötüye gittiğini belirten Esgin, “Biliyorsunuz ben bir önceki yerel seçimde Nilüfer Belediye başkan adayıydım. Nilüfer üzerine yoğun bir şekilde çalıştım. Bursa çok önemli bir potansiyeli içinde barındıran bir şehir ama gelecek yüzü de Nilüfer. Bursa’nın daha iyi bir noktaya gelmesi Nilüfer’de ortaya koyulacak bir şehircilik anlayışıyla ve projelerle ortaya konması gerekiyor. Ve ben bu noktada son 20 yılın bu anlamda birbirini tekrar eden kötü bina stoklarıyla, bir şehir karakteristliğini ortaya koymaktan çok uzak, ancak yeni bir şehir olmasının getirmiş olduğu aslında planlanmış olması gereken bir şehir olması gerekirken, işte hala otopark problemleriyle, bina stoklarının son derece kötü ortaya konulan örnekleriyle, 25 yıllık bir yeni şehrin depremsellik analizinde son derece kötü skoruyla ve adeta bir kısmının yıkılıp yeniden yapılması gerçeğiyle karşı karşıya olan bir şehir. Herkes çok farklı süslü söylemler söyleyebilir. Ama objektif kriterlerle ortaya koyduğumuzda Nilüfer aslında Özal’lı yıllarda yeni ortaya çıkan yeni kentler bandında skorları son derece kötü ve kötüye doğru giden bir şehir konumunda.” dedi.
YEŞİL ALANLAR TİCARİ ALANA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ
Adaylık sürecinde Şehir Plancıları Odasıyla bir görüşme yaptığını ve Nilüfer’de yeşil alanların ticari alana çevrildiğini öğrendiğini de söyleyen Mustafa Esgin, “Bu görüşmede 60’ın üzerinde yeşil alandan 23 tanesinde Nilüfer’de ticarileşme eğilimini bana anlattılar. Benden farklı siyasi görüşe sahip arkadaşlar olabilir ama kentin geleceğiyle ilgili bir kaygı varsa, bu noktada bu kaygıyı paylaşmak durumundayız. 20’nin üzerindeki yeşil alanın ticari alan haline getirdiği bilgisi bana 5 yıl önce akademik odalar tarafından iletildi. Gerçekten Osmangazi’de ve Yıldırım’da olmayan bu vurguyu da yaptılar. Yeni kurulmuş bir kentte ve değişik sosyal gruplara adeta tabiri caizse peşkeş çekildiği bir süreci anlattılar. Ben bu anlamda örgütlü yeşil alanı hesapladım. Bununla ilgili çok önemli bir çalışma yaptık. Ve ben Nilüfer’de şu an durumun daha kötü olduğunu düşünüyorum. Diyelim ki bir nikah dairesi, bir huzurevi yapacaksınız. Aslında burada Nilüfer Belediyesi logosunu kullanıyorsunuz, aslında siz yapmıyorsunuz, zaten elinizde çok sayıda yeşil alan var. Bu yeşil alanlarda böyle bir şeyi, sosyolojik bir grubu memnun etme adına ve onların oyunu almak adına yapıyorsunuz. Yapılabilir, bir finansman modeli olarak buna itiraz etmiyorum. Asla… Böyle bir ihtiyaç da vardır. Ama belediye olarak zaten sizin bu ihtiyaca cevap vermeniz gerekiyor. Etik olmayan tarafı şu, siz bunları proje kitapçığınızda açıklıyorsunuz ve yapılan projeler sadece bunlar. Bakın sadece bunları yeşil alana yapamazsınız. Başka bir şey yapmanız gerekiyor. Yüzde 10-15 yapılaşma izni olan yerlerde yüzde 100 betonlaşma oldu. Ben şimdi bunu söylemeyeyim mi? Bunu söylemek durumundayım. Kentin geleceği adına, bu kentin Ankara’ya gönderdiği bir milletvekili olarak ve bu anlamda tecrübesi olan Nilüfer örneğini de yakından bilen inceleyen birisi olarak bunları söylemek durumundayım.” diye konuştu.
“MUSTAFA BOZBEY, SARIGÜL ÇAKMASIDIR’
“Bu belediyecilik anlayışını da bir olgusal anlamda algısal değil, olgusal anlamda irdelemek gerekiyor. ” diyen Esgin, şöyle devam etti;
“Aslında bir şablonla karşı karşıyayız. Sayın Mustafa Sarıgül’ün başlattığı, aslında siyasi bir arka planı, derdi, hedefi, ideali, gayesi olmayan, bütün sistematiğini pragmatizm üzerine bina etmiş, bu pragmatizmde yeterki kendi sistemi devam etsin, cami derneklerinden, mahalle komitelerinde LGBTİ kontenjanlarına kadar geniş bir spektrumda mavi boncuk dağıtan ve yaptıkları her işi reklama mutlaka tahvil eden ve mutlaka algısal karşılığı olmayan hiçbir şey yapmayan bir belediyecilik anlayışı ne yazık ki Sarıgül çakmaları olarak Türkiye’de birkaç örneği bugüne kadar geldi. Aslında gelmemesi gerekiyordu. Ama Nilüfer’de bu örnek, değişen sosyolojik arka planın, ideolojik zemini noktasında buna eğreşti ve bu hale getirdi. Ben bundan tabiki üzüntü duyuyorum. Üzüntü duyduğum noktaları da kent ve kentli adına ifade edeceğim.”
BİZ NİLÜFER’DE SEÇİME ASILINCA, ALELACELE BİR PROJE KİTAPÇIĞI HAZIRLADILAR
Bozbey’in Nilüfer’de yıllardır halkla ilişkiler belediyeciliği yaptığının da altını çizen Esgin, “Biz Nilüfer’de seçime asılınca, aslında projeleri falan yok. Düğün, cenaze ve halkla ilişkiler belediyeciliği.. Süratle bir proje kitapçığı hazırladılar. Ve bu kitapçıktan on binlerce dağıttılar. 50-60-70 bin eve dağıttılar. 2014’te… Ve tabi arkada çok önemli profesörler var. Önemli ajanslar var. Bunu alelacele yaptılar. Çok güzel, proje açıklamanız iyi bir şey. Ama bunun finansal arka planını çalıştınız mı? Çalışmazsanız ve bunları gerçekleştirmezseniz bu çok büyük bir travma ortaya koyar. Belediye başkanlarına karşı güvensizlik ortamı yaratır. Bu kenti yönetenlere karşı önemli bir güvensizlik ortaya koyar. Tabi bu deşifre edilirse böyle. Hiç kimse bunu anlatmazsa olmaz. Çünkü biz unutan bir toplumuz. O yüzden hatırlatmak gerekiyor.” dedi.
YAPMADIKLARINIZ, YAPAMAYACAĞINIZIN TEMİNATIDIR
Bozbey’in 33 tane proje açıkladığını ve bunların sadece 3’ünü onları da yarım yaptığını açıklayan AK Parti Bursa Milletvekili Müstafa Esgin, “33 tane proje açıklandı. Sadece 3 proje o da yarım olarak ortaya konuldu. 33’te 3 onlarda yarım yani yüzde 5’lik bir vaatlerin gerçekleşmesi bir performansı var. Gerçekten ben Nilüfer’in iyi yönetilmediğini düşünüyordum ama bu son dönemde belediyecilik skorları, objektif skorlar noktasında, algısal, reklam, tanıtım noktasında söylemiyorum. Orada farklı bir düzeyde olabilir. Orası çok açık. Ama gerçekten belediyecilik skorları noktasında son derece kötü bir belediyecilik skoru olduğunu söylemek durumundayız.
Açık hava reklamlarında görüyorum ‘yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır’… Ben de diyorum ki 33 projeden 3 tane yarım projeyle, demek ki “yapmadıklarınız yapamayacağınızın teminatı” olarak görülmesi gerekiyor. Çok değerli Nilüferli hemşehrilerimizin umutlarıyla, onların geleceğe dönük beklentileriyle alay eden, bu anlamda onları hafife alan ve onlara reklam, tanıtım ve algısal alanda baskı kurup bunu da gizleyenlere bir deşifrasyon olarak bunları hitaf ediyorum ve çok değerli hemşehrilerimin bunu da bilmesini istiyorum.” dedi.
MUSTAFA BOZBEY’İN BİTİRMEDİ PROJELER
Milletvekili Esgin, Bozbey’in bitirmediği projeleri de tek tek sayarak, böyle örnekledi;
ATAEVLER KENT MEYDANI
“Ataevlerde ben böyle bir meydan bilmiyorum. Demek ki Ataevler’deki kent meydanı sadece Nilüfer Belediye Başkanının geçtiğimiz dönem katalogda kalan bir proje olarak yerini almış oldu.
HASTANE ALANINA DEMOKRASİ MEYDANI
FSM üzerindeki hastane alanına bir demokrasi meydanı yapma projeleri vardı. Proje kitapçığında lansmanda bu gayet güzel planlarla gösterilmiş. Evet buda katalogda kaldı. FSM’de bir projeydi ve gerçekleşme şansı bulmamış bir proje…
BEŞEVLER KENT MEYDANI
Evet Beşevler’e geçiyoruz. Beşevler’de de bir kent meydanı projesi vardı. Bu da açıklandı proje kitapçığında, Beşeevler’de oturan kıymetli hemşehrilerime vaad edildi, ama Nilüfer Belediye Başkanı bu vaad ettiği meydanı daz diğerleri gibi yapmadı. Bunlar hiç gündeme bile gelmedi. Daha sonra o proje kitapçığında ortaya konan bu projelerden onlarca var.
CEPHANELİK’TE PEYZAJ DÜZENLEMESİ
Kültür Mahallesindeki Cephanelik’teki peyzaj düzenlemesi yine vaadedildi ama gerçekleşmedi. Kültür mahallesinde yaşayan çok değerli hemşehrilerimiz adına üzüntü verici bir durum.
BÖLGESEL OTOPARK PROJELERİ
Aslında bir çok proje vardı. Ama proje olarak kalmaya bugüne kadar devam etti. Burada Konak Mahallesi’nde bölgesel bir otopark ihtiyacını gündeme getirerek, bu proje ortaya konmuştu, kitapçıklarda lansmanlarda ama bu proje de gerçekleşmedi. Diğer bölgesel otopark projeleri de gerçekleşmedi. Geçtiğimiz günlerde İhsaniye bölgesinde bir alanın hazineden ücretsiz olarak alınması, Büyükşehir Belediyesi tarafından ve otopark olarak açılması sürecini tamamladık. Şimdi yeni bir yine İhsaniye bölgesinde, tabi otopark ihtiyacı çok fazla. Eski köyün olduğu alanda yine hazineye ait bir alanı ücretsiz olarak aldık ve ücretsiz olarak vatandaşımıza, hemşehrilerimize hizmete açtık. Şuan açıldı.
ÜÇEVLER YÜZME HAVUZU
Üçevler yeni gelişen ve hızlı büyüyen bir mahallemiz. Orada bir yüzme havuzu projesi vardı yine kitapçıkta. Üçevler’de yaşayan değerli hemşehrilerimizle çok yakın dialoglarım var. Onlara sordum ama böyle bir projenin gerçekleşmediğini söylediler. Demek ki hayaldi hayal olarak kalmaya da devam ediyor.
AHMET YESEVİ SPOR SALONU VE YÜZME HAVUZU
Ahmet Yesevi mahalle kültürünün yaşandığı küçük bir mahallemiz. Küçük hizmetlerle mutlu olan bir mahallemiz. Küçük beklentileri olan bir mahallemiz.
Onlara da bir spor salonu ve yüzme havuzu projesi vardı. Bu proje de katalogda kalmaya devam etti. Başlanmamış projeler bunlar.
AHMET YESEVİ KÜLTÜR EVİ PROJESİ..
Yine Ahmet Yesevi için bir kültür evi projesi vardı. Bu mahallede yaşayan hemşehrilerimize sordum. Böyle bir kültür evi projesinden haberleri bile yok. Oysa ki proje kitapçığında Nilüfer Belediye Başkanı Sayın Mustafa Bozbey’in onlara vadettiği ama gerçekleştirmediği projeler arasına girdi.
NİLÜFER KÜLTÜR MERKEZİ
Nilüfer Kültür Merkezi aslında nerede? İhsaniye merkezde belediye binasının bulunduğu yerin yanında yeri de belli olan, yerle ilgili bir problemi olmayan, çünkü bu projelerden tabi bu algısal anlamdaki ustalık, işte bir takım gerekçeler onları önümüzdeki günlerde söylemeye itebilir, hiçbir mazeret gerçeklerin yerini tutmaz. Yeri de vardı ama Nilüfer Kültür Merkezi’ni Nilüfer’de gerçekleştirmediler. Yani tabi ben o Nilüfer belediye binasının hangi yeşil alanların ticarileştirilerek bir finansman modeliyle, yani bu yeşil alanlarda bitmek tükenmez bir şey değil. Siz bunları verirsiniz, ticarileştirirsiniz, yeşil alana inşaat yapılmasına izin verirsiniz, ama sonuçta hangi noktaya gelir. Kent ve kentli geri dönüp baktığında bütün yeşil alanların ticarileştiğini, betonlaştığını, bir finansman yolu ve yöntemi olarak kullanıldığını, satıldığını gördüğü zaman evet artık bir takım şeyleri de telefa etme şansı ortadan kalkmıştır.
KÜLTÜR MAHALLESİ’NE KÜLTÜR EVİ
Ne kadar güzel dimi… Kültür Mahallesi’ne kültür evi bu da hayal de kaldı. İki tane projeden dolayı Nilüferli, mevcut anlayışı zihniyeti, onlara hayal vadeden ve gerçekleştirmeyen bu anlayışı mutlaka ve mutlaka cezalandırması gerekiyor. Ve o cezalandırma tarihi de 31 Mart tarihidir diye düşünüyorum.
GÖRÜKLE DÜNYA GENÇLİK MERKEZİ
Evet bir diğeri de Görükle Dünya Gençlik Merkezi… Çok yüksek bir oy oranına Nilüfer belediye başkanının çok yüksek bir oy oranına sahip Görükle’de asla gerçekleşmedi. Hayalde kaldı, katalogda kaldı. Ama bakın Görükle’de gençlik merkeziyle ilgili benim de bir projem vardı. Ve büyükşehir belediye başkanımıza bu durumu anlattık. Ve sayın Alinur Aktaş başkanımız, geçtiğimiz aylarda Görükle’ye bir gençlik merkezini kazandırdı.
Görükle Millet Kıraathanesi
MASAL MÜZESİ
Bunu çocuklarımızın adına hiç birimizin affetme şansı yok. Masal Müzesi. Bu da proje kitapçığında var. Çocuklarımız için bir projeydi ve masal olarak kaldı. Bunlar hatırlatılmadı. Ama ben hatırlamak ve hatırlatmak için uygun bir zaman olduğunu düşünüyorum. Karar tercihlerinde çocuklarımızın beklentisine dönük, ailelerin çocuklarıyla ilgili özlemini giderebilecek son derece güzel bir proje bu anlamda.. Ve tabiki bu da gerçekleşmedi.
Ben bütün bunlardan sonra, çocuklarımız için masal müzesi sözü verip gerçekleştirmeyen anlayışla ilgili diyorum ki, demek ki her şey bir algıdan bir illüstrasyondan, bir ilizyondan ibaretmiş. Her şey bir masalmış. Ve o masal dünyasında halkla ilişkiler belediyeciliği tabir ettiğimiz düğün, cenaze ve bu anlamda iletişim becerileriyle, profesyonel desteklerle ortaya konan bir performansında Nilüfer’in de Bursa’nın da geleceği adına kötü bir performansı olduğunu söylemek durumundayız.”
MİLLETİN PARASIYLA LED EKRANLARDA REKLAMINI YAPTI
AK Parti Milletvekili Esgin, kendisi için çok önemli noktalardan birini daha açıklayarak, “Şunu söylemeden geçemeyeceğim. Bu benim için çok önemli bir nokta.. Bakın geçtiğimiz seçime çok az bir zaman kala, çok sayıda led ekran yatırımı yaptı Nilüfer Belediyesi. Milletin parasıyla yaptı. Ve bu led ekranlarını bir seçim materyali olarak kullandı. Orada bir ödül bahane edilerek, Nilüfer Belediye Başkanı Bozbey, bir tebessüm ötesi gülümsemesiyle pozlar verildi. Mesela bir mahallede ben gördüm. Ben de gülümsedim. Camiden çıkan bir hacı amca direk Nilüfer Belediye Başkanı’nın aldığı ödülle karşı karşıya kalıyordu. Ve böyle bir algısal dayatmayla karşı karşıya kalıyordu. Ben ozaman sordum; ‘Sayın belediye başkanı keşke bunu yapmasaydınız. Keşke Nilüferlinin parasıyla, bu algısal alanda, bu led ekranlar yatırımını yaparak kendinizin tanıtımı için milletin parasını bu şekilde kullanmasaydınız. Bu son derece etik dışı bir şey oldu. Madem bu yatırımı yapacağınıza keşke bir CV hareketi yapsaydınız. Bu Nilüfer’deki gençler, genç kardeşlerimiz dünya çapında başarılar ortaya koysaydı sizin sayenizde, o sporcular ödülleriyle o led ekranlarda çıksaydı. Siz değil onlar çıksaydı. Çok daha anlamlı olurdu. Şairler çıksaydı. Dünya çapında ödül almış o şiirler yazsaydı o ekranlarda. Sizin katkı sağladığınız başarı örneklerine yer verilseydi o ekranlarda.
Keşke camilere verdiğiniz seccadelere belediyenin reklamını yapmasaydınız. Nilüfer camilerinde seccade dağıtıldı ve seccadelerle Bozbey ile özdeşleşmiş reklamı yapıldı Seccadenin üstünde. Keşke bunu yapmasaydınız. İlla bu logoyu koyacaksanız. Arkasına koysaydınız.” diye konuştu.
POPÜLERİZM KOKAN PROJELER
Bozbey’in 31 Mart öncesi açıkladığı projeleri de eleştiren Esgin, “Nilüfer’deki belediyecilik vaatlerinin yüzde 5’ini gerçekleştirmiş bir başkan, önceki gün Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak, HDP desteğini almış Cumhuriyet Halk Partisi’nin adayı olarak projeler açıkladı. Yine Nilüfer’deki o gerçekleşmeyen projeleri gibi. Hiçbir arka planı olmayan, finansal analizi yapılmamış ve gerçekten bu şehrin, bu kentlinin gelecekle ilgili hayallerini yok sayan, talihsiz bir lansman açıklamasaydı. Alelacele yapılmış. Arka planı ayakları yere basmayan ve temeli olmayan ama insanların kulağına hoş gelen ve popülerizm kokan. Bu çok önemli…”
BURSA’YA SÖZ VERDİ
Milletvekili Mustafa Esgin, program sonunda Bursa’ya ve Bursalılara da söz verdi. Bursa’da ulaşım sorununun biteceğini de sözlerine ekleyen Esgin, şunları söyledi;
“Büyükşehir belediye başkanımız 48 yaşında. Rakibinden 10 yaş genç. Ama 15 yıllık tecrübeyi de içinde barındıran 2 yıldır da Bursa’yı başarıyla yöneten bir belediye başkanı. Dedi ki; Ulaşımla ilgili projelerimiz öncelikli. Bu projeleri ortaya koydu. Dedi ki; Nasıl ki 54 kilometrelik raylı sistem yapıldı. Önemli bir kısmını AK Partili belediye başkanları yaptı. Nasıl ki üniversiteye götürdü. Bu raylı sistemi üniversiteden Görükle’ye de götüreceğiz.
İkinci hemen yapacağımız proje, Emek’ten önce Geçit’teki hızlı trenin istasyonuna, hemen akabinde Şehir Hastanesi’ne 4,5 kilometrelik raylı sistemi yüzde 70’i de yer altından gidecek. Kim yapacak Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı… Bunu net olarak söylüyoruz.
Bunun dışında Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Bursa ziyaretinde ortaya koyduğu proje var. Gürsu’dan Çalı’ya kadar raylı sistemi getireceğiz. 2035’e kadar bu projeyi planladık.
Demirtaş’ta yeni bir şehir kuruldu. 20 binden Demirtaş’ın nüfusu 85 bine çıktı. Bunların alt yapısını Büyükşehir, Osmangazi belediyesi yaptı, Bir gün çıkıp reklamını yaptı mı? Bunlar zaten yapılması gereken işler.”
BURSALILAR, BOZBEY’E 31 MART’TA SON NOKTAYI KOYACAK
Esgin son olarak, CHP’nin Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey’in yeni projelerini de eleştirerek, şunları söyledi;
“Sayın Bozbey, projelerini açıkladı ve T1, T2… İnegöl, Mustafakemalpaşa ve Gemlik’teki hemşehrilerimizi kandırarak, popülizm adına aslında finansal alt yapısı hiçbir şekilde çalışılmamış, ortaya konulmamış, onlarında bildiğini düşünmediğim bir raylı sistem yapacağız diyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi, bunları bir değil iki dönemde kendi bütçesinin tamamını raylı sisteme harcasa, yani maaş vermese, alt yapı yapmasa, üst yapı yapmasa bu raylı sistemi Bursa’ya yine de yapması zor. Bu, temelsiz ve alt yapı çalışması yapılmamış bir projedir. Ve bu hayal tacirliğidir. Geçtiğimiz dönem belediyecilik skorları kötü olan bir kişinin bu sözleri verirken, bu insanların bu kentin geleceğiyle ilgili böyle bir hayal tacirliğini yapmanız ne derece mümkündür. Bursa’nın geleceğini riske etmeye hakkınız yok. Bu kentin insanlarının ve çocuklarının hayalleriyle oynamaya sizin hakkınız yok. Burada bu işi bırakın. Ama bırakmıyorsanız, Bursalı, size 31 Mart’ta son noktayı koyacaktır.