Türkiye, 90 yıllık laikliği önemli ölçüde içselleştirmiş bir ülkedir. Bu nedenle, şiddetli bir iç ve dış politik çatışma yaşansa da, eğitim ve öğretim de farklı projeleri gerçekleştirmek çok kolay değildir. Evet, bazı projeler; ön çalışma yapmadan ben yaptım OLDU, anlamına gelir.. Ama MİLLET bunu görmektedir.. Neden mi?
MEB(Milli Eğitim Bakanlığın)’da ki PROJELERİ sıralayalım:
– MEB’ de 6–7 yıldır uygulanmaya çalışılan ama bir türlü her okulda gerçekleşmeyen “Fatih Projesi”.
– 4+4+4 MEB eğitim sistemi projesi.. Dört yıl geçmeden bir türlü yerine oturmadı, yerine 3+3+3+4 Eğitim Sisteminin geleceği ve zorunlu eğitim süresinin 13 yıla çıkarılacağı son haber denildi.
– Okullarda akıllı tahta projesi ve derslerin o akıllı tahtaya göre sunumu. Pek çok okulda tam olarak program yetersizliğinden uygulamaya geçilemedi..
– Özellikle liselerde öğrencilere verilen “Proje Performansı” ödev ve vb..leri. Öğrenci ödevi bir başkasına yaptırıp yüksek not alarak geçici başarı sağlaması…
– Üniversiteler için dert yurt meselesi. Yurt kapasitesi geçen yıla göre 100 bin artmış.. Devlet gücüyle yurt yapımı zaman alıyorsa, hemen yeni bir proje sunalım, Cemaatlerin ellerini gençliği vermeyelim.
– Askeri liselerin, harp okullarının kapatılması bir projedir. Doğru mudur? Zaman gösterecek..
– MEB’de 14 yılda ALTI bakan değişti. Gelen gidenin yaptığını bozdu.
– Son olarak “Proje okulları” üzerine gittiler.
Yeni yönetmelik proje okullarda 8 yıl görev yapmış öğretmenlerin o okullardan gönderilmesini öngörüyor, okul müdürlerine de 4 yıl görev yapmışları değiştirme yetkisi veriyor. Ama bu çok hızlı ve bilerek tecrübesiz öğretmenler atanması doğru mu? Sanırım sıra geldi; Laik, çağdaş, Atatürkçü yetiştiren liselere… Türkiye’nin en başarılı liselerinin de aralarında bulunduğu 155 okulda yapılması planlanan öğretmen değişiklikleri, bu güzide okulları başarısız okullar sınıfına sokulmak isteniyor. Tüm liseleri; Bilim adamı yerine, birer din adamı yetiştiren okula dönüştürme çabasındalar.. Son örnekleri, İstanbul Kadıköy Anadolu Lisesi’den bir veli,” okulda İngilizce dersinden örnek vermek gerekirse, normalde bir yıl hazırlık okuyorlar. Gramerle ilgili her şey birinci sınıfta bitiyor. Sonraki dört yıl İngilizcenin edebiyatını okuyorlar. Yeni gelen öğretmenlerden bir tanesinin sınıftan ağlayarak çıktığını öğrendik çocuklardan. Sebep de ‘Ben bilmiyorum ki bunu anlatamam’ demesi. Bizdeki öğretmeni alıyorlar, ilkokula veriyorlar. İlkokuldaki öğretmeni alıyorlar, bizim çocuklara veriyorlar. Burada her öğretmen kıymetlidir. Yüksek lisanslı veya lisanssız, o ayrı. Ama öğretmenlerin bilgi seviyeleri arasında büyük fark var” diye konuştu.
Anneler, babalar, veliler, çocuklar direniyorlar… Başarılı liseliler, bizler gibi koyun değil… Atatürk’ün yolundan saptınız mı başınıza neler geliyor görüyorsunuz.. Türkiye’nin en iyi okulları “proje okul” ilan edilmesi sizce ne kadar doğru?..
Proje okul nedir?
2011 yılında 12 bin 614 okul ”proje okul” kapsamına alınarak, okulların fiziki imkanları kamunun hizmetine açıldı. Projenin amacı, okul öğrencileri, öğretmenleri ve velileri dışındakilere de açık olacak şekilde sosyal etkinliklerin düzenlendiği kamusal alanlar yaratmak olarak açıklandı. Proje okullarında görev yapan yönetici ve öğretmenleri sınavsız olarak atama yetkisi, 2011’de 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile MEB’e verildi.